Feministinen elokuvasuositus: Virpi Suutarin Havumetsän lapset

Suomalainen dokumenttielokuva Havumetsän lapset sai ensi-iltansa tänä keväänä. Dokumentti on Virpi Suutarin ohjaama ja siinä seurataan ruohonjuuritason aktivistien toimintaa vanhojen metsien suojelemiseksi eri vuodenaikoina, etenkin heidän suunnittelemaansa ja järjestämäänsä mielenosoitusta Metsähallituksen hakkuita vastaan Aalistunturissa talvella 2023. Nuoret aktivistit osoittavat omistautumista asialleen, luovuutta sekä erinomaisia organisointitaitoja toteuttaessaan mielenosoituksia. Erityisesti heidän tietonsa Suomen metsistä, lajien tuntemus sekä luonnossa liikkumisen taitonsa tekivät vaikutuksen. Dokumentin pääosassa ovat nuoret naiset Ida ja Minka. Yhteiskunnallisen luontodokumentin lisäksi Havumetsän lapset on yhtä paljon myös kuvaus nuoruudesta.

Suosittelisin menemään katsomaan Havumetsän lapset -dokumentin, koska se kertoo yleisellä tasolla ja ymmärrettävästi suomalaisen metsäpolitiikan nykytilanteesta. Aivan erityisesti kuitenkin suosittelen dokumenttia sen kauniin luontokuvauksen ja Sanna Salmenkallion säveltämän musiikin vuoksi, jotka pääsevät loistamaan valkokankaalla ainutlaatuisella tavalla. Suutari onnistuu ohjaustyössään välittämään katsojalle luonnon elämyksellisyyden ja merkityksellisyyden. Havumetsän lapset -dokumenttiin musiikkia on tehnyt myös nuorten naisten duo Karina, joka on sekin mainitsemisen ja kuunteluvinkin arvoinen.

Eräs huomio, jonka tein dokumentin nuorista on, kuinka Minka mainitsee ohimennen jutellessaan “seksityöfobian”. Vaikka hän muutoin pohtii nuoren ihmisen silmin maailman epäoikeudenmukaisuutta, johon pystyn samaistumaan, niin lyhyt sutkaus sai ainakin itseni hämmentyneeksi. Ekofeministinä ajattelen, että luonnon alistaminen ja prostituutio ovat toisiinsa kietoutuneita vallan muotoja, ja että prostituutio on köyhiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja riistoa. Jos haluaa herättää syvällisempää eettistä pohdintaa ihmisten toiminnasta suhteessa luontoon ja näkee ettei luontoa voi noin vain redusoida rahassa laskettavaksi kulutustavaraksi, kuten Minka dokumentissa tekee, niin sitten mielestäni pitäisi pohtia syvällisemmin myös omia näkemyksiä liittyen prostituutioon ja ihmisten välineellistämiseen. Näin jälkikäteen oikeastaan hämmentää myös miksi Suutari on päättänyt ottaa mukaan kohtauksen, jossa Minka puhuu internetin seksivälinekaupasta tilaamistaan karkkibikineistä, ja minkä vuoksi Suutari on lisäksi halunnut kuvata ne. 

Dokumentin lopussa Ida puolestaan tuo esiin oman kriittisen huomionsa suomalaisen yhteiskunnan demokratian kehityksestä, kuinka huolestuttavasti vaikuttaa siltä, että vain rikkailla ihmisillä tulee olemaan varaa osoittaa mieltä. Dokumentissa kun tulee esiin, että Metsähallitus vaatii metsiä puolustavilta aktivisteilta kymmenien tuhansien eurojen korvauksia rauhanomaisen mielenosoituksen järjestämisestä. Toimittaja Riikka Suominen kirjoitti niin ikään vasta kuinka eri Euroopan maissa ympäristöaktivismia on alettu kriminalisoida ja ihmisten kansalaisoikeuksia rajoittaa. Havumetsän lapset on siis mitä ajankohtaisin dokumentti.

Kirjoittanut Frida

Yksi vastaus artikkeliiin “Feministinen elokuvasuositus: Virpi Suutarin Havumetsän lapset

Jätä kommentti